Valg af hund

At anskaffe sig en ny hund er en stor beslutning, hvor man ikke bør lade valget være op til tilfældigheder. I første omgang bør man sikre sig, at man i det hele taget er klar til at være hundeejer og at man vælger en hund af de rigtige grunde – læs evt. mere herom i artiklen: Før du køber hund

Indledende overvejelser

Man bør grundigt overveje, hvilke ændringer man er villig til at foretage i sin hverdag, når man skal have hund. Hvis man f.eks. har masser af tid og energi til at lufte hunden og lege med den, så kan valget passende falde på en forholdsvis aktiv hunderace – men hvis ikke man har det overskud, skal man nok vælge en mindre aktiv race.

På samme måde skal man være opmærksom på ens families ønsker – især hvis man har børn eller andre kæledyr. Hvis man f.eks. har allergikere i familien, bør man kraftigt overveje at vælge en allergivenlig hund.

Vi anbefaler desuden, at man læser en eller flere af disse bøger:

Hundens størrelse

Mange kommende hundeejere har helt fra begyndelsen en forestilling om, hvorvidt de vil have en stor eller en lille hund. Hvis man er i tvivl, kan en mellemstor hund være løsningen.

  • Små hunde: Nogle mindre hunderacer er fysisk mere skrøbelige og sårbare end de store. Derfor skal man være ekstra påpasselig med ikke at sætte sig på dem, træde på dem osv. (det lyder måske banalt, men faktum er, at ulykker sker). Nogle mindre hunderacer er desuden også mere følsomme overfor koldt vejr, hvilket – især når man bor i Danmark – er værd at huske på. Enkelte mindre hunde kan desuden udvikle “macho”-attituder som følge af deres komplekser over deres mindre størrelse; dette bør man også have in mente, når man træffer sit valg
  • Store hunde: Meget store hunde skal have en del mere plads at bevæge sig rundt på i forhold til små hunde. Store hunde med lange haler, der logrer meget, skal man desuden tage hensyn til, så de ikke kommer til skade i hjemmet – eller ødelægger ting i hjemmet. Herudover er store hunde generelt dyrere i drift end mindre hunde; jo større hunden er, jo flere udgifter er der til hundefoder, medicin, plejeartikler osv. Opsummerende kan man sige, at det primært er plads og pris, man især skal tage højde for, inden man lader valget falde på en stor hund

Energi- og aktivitetsniveau

Nogle hunde har mere energi end andre, og i mange tilfælde hænger aktivitetsniveau og hunderace sammen – dette er dog ikke ensbetydende med, at man ved at vælge en bestemt race også kan bestemme hundens aktivitetsniveau.

Alle hunde skal have motion; uanset race, alder, køn og størrelse – og som ejer er det dit ansvar at sikre, at din hund får sin motion. Hvis ikke du har overskud til at lufte din hund mere end 1-2 gange pr. dag, er det bedst at vælge en hunderace med et lavt aktivitetsniveau. Hvis du omvendt har masser af tid og overskud til at lufte hunden, kan du vælge en hund med et højt aktivitetsniveau.

Som hundeejer bør man desuden være indstillet på, at ens hund kan have adfærdsproblemer eller være frustreret i perioder, hvilket vil kræve en ekstra stor indsats i form af tid, energi og tålmodighed. Dette er umiddelbart ikke noget man kan tage højde for ved valg af hund, men blot noget man skal være opmærksom på.

Pleje

Alle hunde har brug for basal pelspleje, men nogle hunderacer er mere arbejdskrævende end andre (pga. deres pels). Der findes en del produkter til pelspleje, der kan gøre livet en del lettere – klik her for en oversigt over anbefalede produkter til pelspleje. Ved valg af hund er dog det værd at gøre op med sig selv, om man synes pelspleje er en herlig opgave eller en sur tjans – og i sidstnævnte tilfælde bør man kraftigt overveje at vælge en hund, der er nem at pleje.

Udover pelsen skal resten af hunden naturligvis også plejes. Hunde med lange hængende ører har en øget tendens til øreinfektioner og hyppigere ørerensninger kan derfor være nødvendige (vi anbefaler ProCare ørerens).

Nogle hunderacer savler desuden væsentligt mere end andre, hvilket også kan være værd at tage med i overvejelserne ved valg af hund.

Hundens alder

Hvalpe

Hvalpe kræver mere træning, opmærksomhed og kærlighed end ældre hunde – især i løbet af de første 6 måneder af deres liv. Hvis du vælger en hvalp, bør du være indstillet på at bruge en del tid på “pottetræning” (at hvalpen skal lære at holde sig – og at du skal gøre rent efter den, indtil den har lært det!). Hvalpen skal desuden opdrages i øvrige sammenhænge (til f.eks. ikke at tygge i alting), ligesom der vil være en del mindre ulykker i hjemmet. Alle disse problemer vil med løse sig med tiden, hvis man har tålmodighed og magter konsistent opdragelse.

Du bør desuden være opmærksom på, at hvalpen muligvis bliver en anden hund som voksen, end du havde forestillet dig (dette gælder især hvis du vælger en blandingsrace fremfor en racehund), hvilket dog ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

Voksne hunde

Voksne hunde kan især anbefales, hvis du fra start vil have en realistisk ide om hundens energi- og aktivitetsniveau, attitude, adfærd og temperament. Selvom voksne hunde generelt er mere opdragede og trænede end hvalpe, skal man dog ikke tro, at alle voksne hunde er det; især ikke hvis de kommer fra et dyreinternat.

For mange ældre og evt. også enlige mennesker er voksne hunde dog et bedre valg end unge hunde eller hvalpe; mest pga. det lavere energiniveau samt de mindre omfattende forpligtigelser i forhold til socialisering og evt. også opdragelse og træning. Hertil kommer, at de fleste voksne hunde har nemmere ved at vænne sig til et nyt liv i et nyt hjem (end hvalpe).

Videre læsning

Udover rådene i denne artikel findes der en smule supplerende information i artiklen: Hvilken hund skal jeg vælge?. Vi anbefaler desuden bøgerne nedenfor: