Tør hud som evt. ledsages af kløe er meget almindelige problemer hos hunde, der dog ofte kan afhjælpes.
I mange tilfælde er årsagen, at hunden bader for meget – og evt. med en forkert shampoo.
Herudover er årsagen ofte at finde i hundens foder, som typisk indeholder for meget korn og for få fedtsyrer (omega 3 og 6).
Der kan dog være mange forskellige årsager til at en hund har tør hud med eventuel kløe – og nogle gange kan tørheden såvel som kløen være et symptom på en underliggende sygdom eller helbredsmæssig tilstand.
I denne artikel kan du læse om følgende:
Læs evt. også om hvorfor nogle hunde klør sig hele tiden her.
Årsager og symptomer
Almindelige årsager til tør hud hos hunde
Nogle af de mest almindelige årsager til tør hud hos hunde er:
- Kost (især kornrigt, stivelsesholdigt hundefoder uden omega 3 og 6 fedtsyrer)
- Overbadning (hvilket udtørrer huden)
- Manglende eller utilstrækkelig tørring efter badning
- Brug af kemisk shampoo eller overdrevet brug af shampoo
Vær opmærksom på at tør hud kan være årsagen til kløe hos nogle hunde.
Selvom tør hud hos hunde ikke nødvendigvis er et alvorligt problem, kan det i nogle tilfælde være tegn på en underliggende sygdom eller lidelse. Listen over potentielle årsager er meget lang og en diagnosen bør altid stilles af en dyrlæge.
Sygdomme der kan medføre tør hud og kløe
I skemaet nedenfor ses en oversigt over de mest almindelige årsager til tør hud hos hunde (under ‘Sygdom/tilstand') og de mest almindelige symptomer – inkl. eventuel kløe – er også angivet (under ‘Symptomer'):
Sygdom/tilstand | Symptomer |
Loppeallergi | Intens kløe, rødme, pelstab, skorper, blærer, flaget hud og til tider også infektioner og ‘hot spots' |
Hypothyroidisme | Pelstab, tør eller mat pels, sekundære infektioner, overvægt, sløvhed eller svimmelhed, lav hjerterytme og ændringer i hudens pigmentering |
Børnesår | Afgrænsede områder med små pusfyldte blærer (pustler) især på bugen og i lysken, skorpedannelse samt cirkulære områder med flagende hud. Børnesår rammer især hvalpe og unghunde |
Ringorm | Pelstab, flaget hud, skorpedannelse, små pusfyldte blærer (pustler) og nogen kløe |
Hårsækmider | Pelstab, skæl, rødme, små pusfyldte blærer (pustler), nogen kløen og mørkfarvning af huden |
Malassezia | Kløen, rødme, pelstab og fedtede skæl. Hvis sygdommen er kronisk, kan hyperpigmentering udvikles |
Seboré | Skæl som er fedtede eller tørre afhængigt af sygdomstypen, nogen kløe og muligvis pelstab |
Skab | Intens kløe og kradsesår, pelstab, små pusfyldte blærer (pustler), skorper og skæl |
Cushings syndrom | Pelstab, fortyndelse af huden, hyperpigmentering, tendens til blå mærker, hudorme, seboré, sløvhed eller svimmelhed, øget tørst og vandladning samt tendens til vom |
Behandling af den tørre hud/kløen
Hvis hunden har infektioner i hud, ører eller tænder, bør man opsøge dyrlæge. Hvis ikke kan man følge disse trin, inden man kontakter dyrlægen:
1. Pleje af tør hud
Hvis hunden har tør hud, bør man som det første prøve at anvende en hundeshampoo til tør hud, som dem der ses nedenfor:
Herudover bør man reducere antallet af badninger med shampoo til én pr. måned. Hvis dette er i underkanten, kan man evt. bruge en tørshampoo, så hunden undgår at få vasket de naturlige fedtstoffer af huden. Anbefalede tørshampooer kan ses nedenfor:
Hvis disse tiltag hjælper, er årsagen til den tørre hud selvsagt at finde i shampoo og/eller vask.
2. Specialprodukter
Der findes flere specialprodukter mod kløe og tør hud hos hunde. Her ses dem, vi anbefaler:
-
1 Ukategoriseret
Jordlig Sårsalve
Original price was: kr.149,00.kr.104,30Current price is: kr.104,30.
3. Hundefoder
Hvis ikke tiltagene ovenfor hjælper, bør man ændre hundens kost ved at skifte til et hundefoder med mindre korn og mere omega 3 og 6 eller endnu bedre; et specielt foder til tør hud og kløe, som dem der ses nedenfor.
Man kan også prøve at give hunden vådfoder fremfor tørfoder, men det er som regel en dyr og unødvendig løsning (man bør som minimum først udelukke andre mulige årsager).
Ideen bag foderskiftet er i første omgang at finde ud af, om foderets ingredienser er årsagen til den tørre hud og kløen – hvis det er tilfældet, kan man altid finde det foder, der passer bedst (både smags- og prismæssigt) efterfølgende.
4. Fodertilskud
Man kan med fordel prøve at give sin fodertilskud, hvis den har tør hud og/eller kløe. Hvis fodertilskuddet virker, er dette tegn på, at det foder man normalt fodrer med, ikke har en optimal sammensætning i forhold til hundens behov. I dette tilfælde bør man derfor skifte foder. I praksis gøres dette bedst ved, at man prøver sig frem.
De bedste fodertilskud er i mange tilfælde fiskeolie til hunde som f.eks. lakseolie til hunde. Vi anbefaler produkterne som ses nedenfor:
5. Allergi
Hvis man mistænker, at hudens tilstand skyldes allergi, bør man kontakte en dyrlæge med henblik på at stille en diagnose. Herudover kan man anvende følgende produkter:
6. Dyrlæge
Hvis hverken ændringer i pleje eller fodering virker, bør man opsøge en dyrlæge for at finde den underliggende årsag til den tørre hud.
4 husråd mod tør hud og kløe hos hunde
Det er ikke altid man kan finde årsagen til tør hud hos hunde – heller ikke selvom man går til dyrlægen –og bl.a. i disse tilfælde kan husråd være bevendte.
Herunder finder du 4 husråd til hunde, der døjer med tør hud evt. ledsaget af kløe. Når man følger husråd, skal man tage dem for hvad de er; husråd – dvs. det er ikke sikkert, at de virker på lige netop din hund, men det er værd at give dem et forsøg, bl.a. fordi de har virket for andre hundeejere.
- E-vitaminolie: Ligesom at E-vitamin har en gavnlig effekt på menneskets hud, har den det også på hundens. Prøv dig frem; udvælg et lille område af hundens hud og påfør olien et par gange om ugen (læs instruktionerne på emballagen). Hvis den tørre hud aftager, kan du udvide behandlinge til at omfatte resten af hundens hud. Olien kan også tilsættes i hundens bad.
Læs mere om E-vitaminolier til hunde i vores prissammenligning.
- Havre: Mange hudcremer til mennesker indeholder havre, fordi det har forskellige helende egenskaber på huden. Dette gælder også hos hunde og derfor kan man med fordel prøve at komme den tørre hud til livs med havre. Gør følgende: Bland lige dele vand og havre i en skål og lad det trække i et kvarters tid > Påfør havreblandingen direkte på de tørre hudpletter > Lad havreblandingen sidde i ca. 10 minutter og skyl den herefter af med rent vand.
- Olivenolie: Tilsæt 1 skefuld olivenolie til din hunds foder 3 gange pr. uge (fordelt over hele ugen – f.eks. hver mandag, onsdag og fredag). Hold øje med din hunds vægt; hvis den begynder at tage på, bør du stoppe med at tilsætte olien og evt. skifte til foder med flere omega 3 og 6 fedtsyrer i. Tal evt. med din dyrlæge herom.
- Æblecidereddike: Æblecidereddike har en gavnlig effekt på nogle hundes hud – især hunde der døjer med hudirritationer. Prøv dig frem; udvælg et lille område af hundens hud (et irriteret område, hvis hunden har hudirrritationer) og påfør eddiken et par gange om ugen. Hvis den tørre hud eller irritationen aftager, kan du udvide behandlinge til at omfatte resten af hundens hud.
Relaterede artikler