Tarmbetændelse hos hunde

Tarmbetændelse kaldes også mavekatar eller enteritis og er den mest almindelige tarmlidelse hos hunde.

Der kan være et sandt væld af årsager til tarmbetændelse; alt fra knoglestykker der blokerer fødens passage i tarmsystemet til infektionssygdomme. Man kan inddele de mest hyppige årsager i følgende 5 grupper: fødevarer, parasitter, bakterier, virus og andre sygdomme.

De klassiske symptomer på tarmbetændelse er opkast og diarre – evt. med blod i – men der kan være mange andre såsom feber, sløvhed, nedtrykthed, smerter m.fl.

 

Hvordan tarmbetændelse behandles, afhænger i høj grad af årsagen; en bakteriel infektion kan f.eks. effektivt behandles med antibiotika, hvor en virusinfektion som sådan ikke kan behandles osv.

 

Tarmbetændelse hos en hund

 

Næsten alle hunde får tarmbetændelse mindst én gang i deres liv

 

Årsager til tarmbetændelse

Der kan være mange årsager til tarmbetændelse. De typiske er:

  • Fødevarer: Selvom hundenes fordøjelsessystem er indrettet til at kunne klare “lidt af hvert”, sker det, at hunde spiser foder, de ikke kan tåle (som f.eks. gammelt eller råddent foder, affald, døde dyr o.lign.). Herudover kan foderskifte, overfodring eller overspisning være årsager. Selv foderets temperatur kan medføre tarmbetændelse (for koldt såvel som for varmt foder)
  • Forgiftninger: De fleste hunde spiser næsten alt, hvad de kan komme i nærheden af – især hvis de finder noget, som de ikke ved, hvad er. Derfor sker det, at hunde f.eks. spiser rottegift, sneglegift o.lign. Hertil kommer, at der er en del forskellige ting i dagligdagen, som hunde ikke kan tåle (f.eks. chokolade, kølervæske, medicin mv.). Ydermere findes der en lang række planter, der forgifte hundene. Alle disse forgiftninger kan være årsag til tarmbetændelse. Du kan læse mere om alle forgiftningerne her
  • Parasitter: Indvoldsorme er de parasitter, der inficerer hundes tarmsystem hyppigst og langt de fleste hunde har faktisk orm i deres tarme og andre indvolde hele livet igennem. Læs evt. mere indvoldsorm her
  • Bakterier og virus: Mikroorganismer som bakterier og virus er årsag til mange sygdomme hos hunde – inklusiv tarmbetændelse. Hvis en hund får en infektionssygdom, der medfører tarmbetændelse, vil dette som normalt medføre feber (se evt. skemaet nedenfor).
  • Andre sygdomme: Selvom tarmbetændelse er en selvstændig sygdom, kan den have en relation til andre sygdomme og endda være et symptom på samme – som f.eks. nyresygdom eller hundesyge

 

Symptomer

I milde tilfælde er det ikke sikkert, at symptomer forekommer – ofte er det kun en smule diarre. I alvorlige tilfælde vil hunden være sløv, kraftigt dehydreret (hvilket vil bidrage til dens sløvhed) og afkræftet. I alle tilfælde er diarreen – som typisk er tynd og hyppig og eventuelt indeholder blod – det mest afslørende symptom på tarmbetændelse.

Symptomerne på tarmbetændelse kan være:

  • Diarre (evt. med blod)
  • Opkast (evt. med blod)
  • Væskemangel (dehydrering)
  • Sløvhed
  • Nedsat appetit
  • Pelsen mister sin glans
  • Hunden giver udtryk for smerter, hvis man trykker den på maven
  • Afkræftethed (kun i alvorlige tilfælde)

Tarmbetændelse kan desuden forekomme med eller uden feber. I skemaet nedenfor ses de almindelige sammenhænge mellem hundens temperatur (feberen) og den typiske årsag til tarmebetændelsen:

Hundens temperatur Sandsynlig årsag til tarmbetændelse
Ingen feber Råddent foder eller forkert fodring
Lav feber Forgiftning
Feber Bakteriel infektion
Høj feber Virusinfektion

Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på, at feberen kan variere for de enkelte årsager – typisk afhængigt af deres alvorlighed (f.eks. kan en alvorlig bakteriel infektion sagtens resultere i høj feber, selvom den høje feber almindeligvis er tegn på en virusinfektion).

Diagnosticering

Diagnosen stilles typisk på baggrund af hundens symptomer, hvilket (for en dyrlæge) er ret afslørende.

I tvivlstilfælde – eller hvis tarmbetændelsen er vedvarende eller tilbagevendende – tager dyrlægen en afføringsprøve og evt. også en blodprøve, for at finde ud af hvad der er galt. Dyrlægen undersøger herved om hundens organer fungerer som de skal, samt for tilstedeværelsen af en infektion, allergi eller parasit.

I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at tage biopsier (vævsprøver) fra fordøjelsessystemet.

Behandling af tarmbetændelse

Behandling af tarmbetændelse er i de fleste tilfælde en nem sag; hvis ikke tarmbetændelsen forsvinder af sig selv (hvilket den typisk gør i milde tilfælde), anbefaler dyrlægen normalt at udrenser hundens tarmsystem ved at afholde den fra føde i ét døgn. Hernæst skal hunden have kost, der nemt og hurtigt glider gennem tarmsystemet (f.eks. pasta, hvidt brød, ris, fjerkræ, fisk og gerne mælkeprodukter som youghurt eller ymer – INGEN grøntsager, fiberrige produkter, mørkt kød el.lign.).

Tarmbetændelse er som sådan ikke en farlig sygdom og langt de fleste hunde får den før eller siden. Hos hunde med et svagere immunforsvar – hvilket inkluderer: gamle hunde, hvalpe samt hunde med andre sygdomme som f.eks. sukkersyge eller dårlige nyrer – bør man dog være opmærksom på tarmbetændelsen.

I alvorlige tilfælde kan intravenøs væske (drop) gives ligesom medicin ordineres.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler følgende produkter til at forbedre tarmfunktionen hos hunde: