Renlighedstræning af hvalpe og voksne hunde

Hunde skal starte renlighedstræning hurtigst muligt

Her på siden gennemgår vi en række udvalgte metoder til renlighedstræning af hvalpe såvel som voksne hunde. Vi anbefaler, at du vælger den metode, som passer bedst i din situation – dvs. med udgangspunkt i din hvalp/hund, dit hjem, din daglige tidsplan og din erfaring som hundeejer.

Bemærk at alle metoderne har deres fordele og ulemper, og at du bør opveje disse, inden du beslutter dig for, hvilken du vil anvende.

 

3 måder at gøre din hund renlig på

1. Burtræning

  • Fordele: En effektiv og praktisk form for renlighedstræning.
  • Ulemper: Kræver indsats, tid og tålmodighed.

Burtræning kaldes også kassetræning og er en god måde at træne sin hvalp til at være renlig. Selvom tanken om, at den nye lille hvalp skal indespærres i et bur, for de fleste virker væmmelig, er burtræning ikke spor væmmeligt – men som alle andre træningsformer, skal det gribes korrekt an.

Burtræning er enormt praktisk for både ejer og hund; ejeren får frihed til at kunne lade hunden være alene hjemme, uden at skulle være nervøs for, hvad der venter ved hjemkomsten – og hunden får et hyggeligt lille hjørne af hjemmet, som den betragter som sit eget og trives godt i. Herudover er det praktisk i andre sammenhænge, såsom dyrelægebesøg, rejse, i forhold til sikkerhed, i perioder efter sygdom m.fl.

Man skal huske på, at hunde fra naturens side er indrettede til at opsøge huler eller lignende steder, og bosætte sig der. Når hunde bor i hjem, har de på samme måde en tendens til at opsøge et område af hjemmet, som bliver “deres” (f.eks. med en hundekurv, kasse, bur el.lign.) – og dette gør de, uanset om ejeren hjælper dem med det eller ej. Derfor er det helt oplagt, at man som ejer drager fordel af hundens naturlige redebyggende instinkt og træner den til, at buret er dens hule.

Princippet i burtræningen i forhold til renlighed er, at hunde er meget renlige dyr, der normalt ikke urinerer eller har afføring i deres “hjem” – og derfor heller gør det i buret, hvis de betragter dette som deres hjem. Til burtræningen skal man bruge et bur eller en egnet kasse, som skal have den rette størrelse; der skal være plads nok til, at hunden kan ligge ned, stå op og vende sig rundt i den. Hvis buret er for stort, vil hunden føle, at det er “ok” at besørge sig i den ene ende af buret og opholde sig i den anden ende.

Man kan med fordel anvende et transportbur, som også er praktisk, når hunden skal transporteres. Vi anbefaler disse hundebure:

Du kan se flere egnede hundebure her.

Når hvalpen føler trang til at besørge, vil den typisk pive og kradse. Dette signal skal man være meget opmærksom på, da det skal gå hurtigt – og det skal det af to årsager: 1) hvalpe kan ikke holde sig særligt længe og 2) hvalpen skal lære, at besørgelse foregå udendørs. Hvis ikke den når at komme ud af sit bur, kan den få indtryk af, at det er i orden at besørge i buret – og det er absolut ikke formålet med burtræningen.

2. Traditionel renlighedstræning

  • Fordele: En optimal måde at træne sin hund til at være renlig på.
  • Ulemper: Kræver tid, indsats og tålmodighed, samt indsigt i hundens adfærd og psyke.

Den traditionelle renlighedstræning (hvis en sådan findes) tager udgangspunkt i, at man lærer hvalpen, at besørgelse altid er noget, der foregår udenfor og altid på ét bestemt sted. I praksis skal man forsøge, at associere trangen til at besørge med, at man aktivt skal søge ud af hjemmet.

Sted: Man bør vælge et hensigtsmæssigt sted, hvor afføringen ikke generer naboer eller forbipasserende og hvor underlaget er favorabelt (f.eks. græs). Man har fundet ud af, at hunde udvikler præferencer for, hvilket underlag de helst vil besørge på, når de er 8,5 uger gamle. Derfor har man som hundeejer mulighed for at påvirke sin hvalps fremtidige toiletvaner ved at lade den besørge på bestemte steder i 8 – 9 ugers alderen.

Signal: Man kan med fordel prøve at lære hvalpen et signal, der indikerer, at den skal urinere. Det kunne f.eks. været ordene “tis tis” eller “tis nu”. Hvis hvalpen lærer at tisse, når ejeren siger de magiske ord – og dette kun sker, når I befinder jer udendørs – skabes associationen efter en rum tid. Husk at rose hvalpen hver gang det lykkes. Meningen med dette signal er ikke, at det er ejeren, der skal fortælle hunden, hvornår den skal tisse; det er blot et værktøj til at lære den at tisse udenfor. Herudover kan signalet bruges, hvis du en dag befinder dig en stressende eller travl situation, hvor det er praktisk at hunden tisser med det samme.

Tegn på trang: Hunde udviser næsten altid enkelte tegn på, at de har trang til at urinere eller have afføring. Som hundeejer er det vigtigt, at du lærer at aflæse disse tegn, så du hurtigt kan få hunden udenfor, før det er for sent.

3. Aviser på gulvet

  • Fordele: Gør det lettere at håndtere urin og afføring i hjemmet (på kort sigt).
  • Ulemper: Er vanskeligt at få succes med i praksis, fordi det er en unødvendigt kompliceret læringsproces for hvalpen.

Selvom nogle hundeejere har succes med at lægge aviser på gulvet, er det ikke en metode, vi anbefaler. Tanken bag denne metode er, at man dækker en del af gulvet med aviser og langsomt bevæg

Problemet ved denne metode er dog, at hvalpen lærer, at den har to muligheder; 1) at besørge sig indenfor på aviserne eller 2) at besørge udenfor. I mange tilfælde vil hvalpen forståeligt nok ende med at besørge indenfor, hvilket ikke er optimalt.

Når man bruger “avis-metoden”, skal hvalpen desuden lære to ting fremfor én: først at tisse på aviser og derefter at tisse udenfor. Det er unødvendigt kompliceret for en hvalp. I henhold til det faktum at hvalpen finder sit foretrukne underlag til besørgelse, når den er 8,5 uger gammel (se den sidste del af afsnittet “Traditionel renlighedstræning” ovenfor), er det naturligvis heller ikke optimalt at anvende aviser til renlighedstræningen.

Aviser kan dog bruges på en anden måde; ved at lægge dem omkring hvalpens sovested, kan man bedre høre, når hvalpen står op om natten (det er vigtigt, at man selv vågner og hurtigt får hvalpen ud – også selvom det er nat).

Hvis man gerne vil forsøge sig med aviserne, anbefaler vi dog, at man bruger specielle underlag, som er fremstillede til at absorbere hundes urin og afføring i stedet. Et underlag er opbygget af flere lag: en vandtæt bund, en kerne af fiber og cellulose samt et skånsomt lag øverst, der fordeler urinen jævnt ud i hele underlaget. Kanten er forseglet, så væsken holdes inde i underlaget. Du kan købe underlagene her:

Sådan bruger du underlagene:

  • Læg underlaget i nærheden af hvalpens sovested
  • Sæt hvalpen på underlaget, umiddelbart efter den har drukket og spist – og sørg for at den bliver siddende på underlaget, til den har besørget
  • Ryk underlaget tættere og tættere på døren efter hver besørgelse (alternativt hver dag)
  • Læg til sidst underlaget udenfor
  • Efter en dag eller to ophører brugen af underlag og hvalpen besørger kun udenfor

Underlagene kan både bruges til hvalpe og voksne hunde, og kan med fordel bruges på hundens sovested, i bilen, i transportkasser osv. Hvalpeunderlagene kan købes her.

Universelle tiltag ved renlighedstræning

Disse ting bør alle hundeejere gøre, uanset hvilken metode de benytter til renlighedstræning:

Rengøring

Når hvalpen eller hunden har urineret eller haft afføring i hjemmet, er det ekstremt vigtigt, at man gør ordenligt rent – ellers risikerer man, at hunden lærer sig selv, at det pågældende sted i hjemmet er dens toilet. Det bedste er at vaske området med Rodalon og vand, da Rodalon ikke indeholder klor, men alligevel effektivt dræber alle mikroorganismer og samtidig fjerner al lugt. Du kan købe Rodalon her:

Specialprodukter

Der findes en række specialprodukter, som du kan bruge mod urinlugt fra hunde:

Foder

Sørg for at anvende foder af høj kvalitet under renlighedstræningen for at undgå unødige gener i maven samt øgede mængder afføring. Vi anbefaler dette hvalpefoder (bemærk at der er forskelligt foder til de forskellige racestørrelser):

Du kan se mere anbefalet hvalpefoder her.

Motion

Når du lufter hunden, bør det være på et sted, hvor der er rigelig plads til at løbe og lege. Fysisk aktivitet stimulerer bevægelsen i hundens tarmsystem, hvilket er vigtigt under renlighedstræningen.

Hvorfor er renlighedstræning vigtigt?

Renlighedstræning på det rette tidspunkt og sted er en af de første meget vigtige ting, du bør gøre for at sikre en god tilværelse med din nye hvalp.

Problemer med urenlighed er en af de primære årsager til, at hunde bliver hjemløse eller sendt på internater. Det er kun få nye hundeejere, der er villige til i længere tid at komme hjem til ødelagte gulvtæpper og ildelugtende efterladenskaber indendøre (især efter en lang arbejdsdag).

Hos voksne hunde kan urenlighed også være et problem; og her er det meget vigtigt, at man finder årsagen, da det ellers bliver vanskeligt at løse problemet.

Voksne hunde og renlighed

Når voksne hunde er urenlige, bør dette håndteres i samråd med en dyrlæge og evt. også en hundeadfærdsbehandler (afhængigt af årsagen til urenligheden).

Hos voksne hunde har urenlighed som regel en eller flere af følgende årsager:

  • Manglende opdragelse (hvis hunden aldrig har lært at være renlig)
  • Sygdomme (f.eks. urinvejsinfektion, betændelse i blærehalskirtlen, livmoderbetændelse, sukkersyge, nyresygdom, leversygdom, kræft eller hormonforstyrrelser)
  • Psykiske problemer (f.eks. angst, stress, underdanighed, ophidselse eller markering af territorier)

Når voksne hunde ikke er renlige, er det meget vigtigt, at man finder årsagen og adresserer denne. Dette gøres bedst sammen med en dyrlæge, som evt. kan henvise til adfærdskonsulent.

Hvornår skal hvalpe være renlige?

Renlighedstræning af hvalpe bør starte, så snart det er muligt. De fleste hvalpe kommer i deres nye hjem omkring 8 ugers alderen. Nogle opdrættere starter på renlighedstræningen allerede før hvalpen overdrages til sine nye ejere, men dette er ikke altid tilfældet.

Hvor længe det tager for en hvalp at blive renlig, er meget individuelt. Det afhænger bl.a. af hundens psyke og dens alder, samt ejerens indsats og tålmodighed. Hvis hundeopdrætteren allerede er startet på renlighedstræning inden hvalpens overdragelse, kan dette naturligvis gøre processen kortere og nemmere.

En gammel tommelfingerregel siger, at hvalpe kan holde sig i det antal timer, der svarer til deres alder i måneder (frem til de bliver 9 måneder) – dvs. en hvalp på 3 måneder, kan normalt holde sig i 3 timer, en hvalp på 5 måned er i 5 timer osv. Men dette er kun en vejledende tommelfingerregel. I praksis er det meget individuelt, hvor længe hvalpe kan holde sig i de forskellige aldre. Når hvalpen er omkring 8 – 9 måneder, kan den som regel holde sig lige så lang tid som en voksen hund.

Hvalpe skal være renlige inden de bliver 4 måneder gamle. Hvis ikke dette er tilfældet, bør du kontakte en dyrlæge for at udelukke potentielle helbredsproblemer samt for yderligere vejledning.

Hvor ofte skal hvalpe luftes?

Helt unge hvalpe bør luftes på følgende tidspunkter:

  • Som det første om morgenen
  • Som det sidste om aftenen (hundens sidste måltid skal i øvrigt gives senest 2 timer før sidste luftetur)
  • Efter leg
  • Efter at tilbragt tid i deres bur/kasse/seng/kurv
  • Når de vågner efter en lur
  • Efter de har spist
  • Efter de har drukket
  • Når de går rastløse omkring og snuser
  • Når de går hen mod døren/udgangen af hjemmet

Dette kan virke som mange lufteture, men det er nødvendigt for, at hvalpen lærer at urinere og have afføring udendørs.

Husk at observere din hvalp og bemærke på hvilke tidspunkter den urinerer. Nogle hvalpe kan holde sig længere end andre. Nogle har brug for at komme ud og tisse hver gang de har leget, hvor andre afbryder deres leg for at tisse. Osv.

Husk også at lære din hunds signaler at kende; de fleste hunde udviser små tegn på, at de skal urinere eller have afføring. Det kan f.eks. være, at hunden sænker bagkroppen mod jorden (“squatter”). Dette vil gøre det meget nemmere at undgå uheld med urin og afføring i hjemmet.

Straf aldrig hunde for at være urenlige

Selvom det ikke er en behagelig overraskelse at finde urin eller afføring i hjemmet, bør man aldrig straffe hvalpen (eller den voksne hund) herfor. Hverken hvalpe eller voksne hunde forstår, hvorfor de straffes og lærer derfor heller intet af straffen.

Hvordan en hvalp eller en hund reagerer på straf, er uforudsigeligt – men i langt de fleste tilfælde er udfaldet negativt; dvs. ofte resulterer straffen i, at hunden bliver aggresiv, angst, underdanig el.lign. De psykiske konsekvenser af straf kan være meget alvorlige hos hunde – og især hos hvalpe, fordi de er mere følsomme end de voksne hunde.

Nogle hundeejere har lært, at man skal tvære hundens snude rundt i urinen eller afføringen, for at den kan lære, at den ikke må besørge indendørs – men dette er uacceptabel hundeopdragelse, der på ingen måde virker. Tværtimod vil det typisk have negative psykiske konsekvenser for hunden.