Katte kan – ligesom andre dyr – blive smittet med parasitter, hvilket inkluderer forskellige typer orm.
Hos kattene er spolorm den hyppigste og bændelorm næsthyppigste type orm. Begge disse lever i tarmene hos katten og kaldes derfor også “indvoldsorme”.
Der findes imidlertid andre typer indvoldsorme end ovenstående (som f.eks. hageorm eller piskeorm) og herudover også orme, der lever i andre dele af kroppen (som f.eks. lungeorm) – alle disse er dog forholdsvis sjældne (i hvert fald i Danmark) og det er derfor kun spolorm og bændelorm, der beskrives i denne artikel.
Anbefalede midler mod orm hos katte
Vi anbefaler følgende kosttilskud mod orm hos katte, fordi de erfaringsmæssigt er effektive og fordi de er baserede på naturlige ingredienser:
Spolorm
Spolormen (Toxocara Cati) er som voksen mellem 5 og 12 cm lang og lever af indholdet i mavesækken og tyndtarmen hos katten.
Den voksne spolorm lægger æg i kattens indvolde, der udskilles med afføringen og herefter kan smitte andre katte.
Desuden kan katte smittes, hvis de æder andre dyr (rotter, mus osv.) – i disse tilfælde går spolormelarven i dvale i kattens væv og finder senere vej ned i tarmsystemet.
Symptomer
Spolorm findes oftest hos killinger og yngre katte og er således sjældne hos voksne katte. Desuden er de voksne katte mere modstandsdygtige overfor spoleormene (også selvom de er til stede i deres tarme) og udviser derfor typisk færre symptomer end yngre katte. Symptomerne på spolorm kan være:
- Diarre (“tynd mave”)
- Hoste
- Katten virker træt, uoplagt og inaktiv og vil ikke lege
- Katten taber sig og kan virke svag
- Pelsen kan blive tør og miste sin glans
- Hos killinger kan væksten desuden hæmmes
Et afslørende tegn på spolorm er desuden kattens afføring: hvis der er lange hvide orme (der mest af alt ligner elastikker) – der evt. bevæger sig – indikerer dette tilstedeværelsen af orm hos katten.
Bændelorm
Der findes flere arter af bændelormen (Cestoda) og den hyppigst forekommende hos danske katte er en art ved navn Dipylidium.
(Oksebændelormen Tenia saginata er den mest hyppige bændelormeart, hvis man medregner andre dyr).
På billedet til højre ses en bændelorm
- Bændelormene har følgende fællestræk med spoleormene: de lever i kattens tarmsystem, ernærer sig af indholdet heri og lægger deres æg i kattens afføring.
- Bændelormene adskiller sig dog fra spoleormene på følgende områder: de overføres enten via byttedyr eller loppebid (ikke direkte via afføring), de medfører få eller ingen symptomer og kan blive over 1 meter lange.
Det mest afslørende tegn på bændelorm er dens tilstedeværelse i opkast eller i hårene omkring endetarmen, hvor den typisk ligner riskorn. Bændelormens æg indeholdes i såkaldte “led” (også kaldet “bændelormeled”), der findes i kattens afføring – disse er også et karakteristisk tegn på inficering.
Anbefalede produkter
Følgende produkter anbefales mod orm hos katte:
Læs også: Orm hos hunde