Øresygdomme og øreproblemer hos hunde

Hunde der har gentagende eller tilbagevendende øreproblemer, har meget ofte allergi.

Dette hænger sammen med, at allergier kan irritere huden i øregangene, hvilket øger produktionen af ørevoks – og forøgede mængder ørevoks er en meget hyppig årsag til øreproblemer hos hunde.

Øreproblemer har desuden en tendens til at være tilbagevendende hos hunde – så hvis din hund én gang har haft en bestemt øresygdom, vil denne i mange tilfælde vende tilbage igen senere.

 

 

Anbefalet ørerens

Ørerens kan bruges til at forebygge øresygdomme hos hunde. Man bør dog kun rense hundes ører, når det er nødvendigt – ellers risikerer man at fremkalde øresygdomme. Vi anbefaler disse tre typer ørerens:

Risikofaktorer

Nogle hunde er desuden mere udsatte for øreproblemer end andre – dette gælder især hunde:

  • med allergier
  • med lange ører
  • der producerer meget ørevoks
  • med meget hår i ørerne
  • der svømmer eller bader ofte
  • der får forkert ørepleje

Årsager til øresygdomme

Fordi hundens øregange er snørklede og kurvede af natur, er det nemt for parasitter, bakterier og gærsvamp at gemme sig- og trives i ørerne. Øregangenes udformning betyder også, at alle former for skidt og ørevoks skal arbejde sig ud ad øregangen for at kunne afstødes. Alt dette bevirker, at infektioner forholdsvis nemt kan opstå i en hunds øre. Men der findes også en del andre mulige årsager til øresygdomme – inklusive:

  • Allergier: Hunde med allergier (f.eks. græs-, fødevare-, skimmelsvamp- eller støvmideallergi) har en øget risiko for at udvikle øresygdomme og andre øreproblemer. I nogle tilfælde er øresygdommen endda det første tegn på allergi. Allergier har en tendens til at ændre ørets miljø, hvilket i mange tilfælde resulterer i en sekundær bakterie- eller gærsvampeinfektion, der viser sig som ørepine hos hunden. I disse tilfælde er det ikke nok blot at behandle infektionen; allergien bør også behandles, da den er den underliggende årsag til øreproblemerne.
  • Vand i ørerne: Hunde der bader eller svømmer ofte, har en øget risiko for øreproblemer. Vand i ørerne kan øge fugtniveauet i ørerne, hvilket kan resultere i øreinfektioner, ligesåvel som det kan indespærres og forårsage mellemørebetændelse.
  • Parasitter: Selvom der er flere parasitter, som kan medføre symptomer i- og på hundens ører (inkl. lopper) er øremider den mest almindelige parasit i selve øret. Øremider (Otodectes cynotis) er en meget hyppig årsag til øreproblemer hos katte og i lidt mindre grad hos hunde. Nogle hunde er overfølsomme overfor øremider, hvilket gør kløen så slem, at hundens kløen kan medføre skader på ørerne. Læs evt. mere om øremider her.
  • Øreinfektioner: Øreinfektioner forårsages af forskellige bakterier samt gærsvampen Malassezia pachydermatis. Det sunde og raske hundeøre har et godt forsvar mod disse organismer, men hvis ørets miljø ændres pga. f.eks. allergier, hormoner eller fugt, kan bakterierne og gærsvampen vokse uhæmmet og nedbryde de naturlige forsvarsbarrierer, og dermed resultere i en øreinfektion. Øreinfektionerne inkluderer øregangsbetændelse (ørebetændelse).
  • Fremmedlegemer: Græsavn – de små græsdele, der sætter sig fast til dit tøj om sommeren – kan nogle gange finde vej ind i hundens øregange. Deres tilstedeværelse forårsager irritation, som i nogle tilfælde forværres. Ørepinen der følger med irritationen får hunden til at klø sig i øret, hvilket også kan forårsage skader på øret. Andre fremmedlegemer såsom græsstrå eller andre plantedele er også eksempler på fremmedlegemer, der kan forårsage irritation i hundes ører. Derfor er det altid en god ide at tjekke hundens ører efter en tur på engen, i skoven, parken o.lign.
  • Fysiske skader: Fysiske skader kan naturligvis være årsag til øreproblemer. I langt de fleste tilfælde er det dog hundens selvpådragede øreskader (som følge af kløen udløst af ørepine), der er årsag til nye øreproblemer.
  • Hormonelle ændringer: For høje eller lave niveauer af visse hormoner kan resultere i hud- og øreproblemer. Især glukokortikoider (der produceres af skjoldbruskkirtlen) og kønshormoner kan være påvirke hudens og ørets sundhedsmæssige tilstand.
  • Ørets miljø: Ørets snoede, varme, mørke og fugtige miljø er noget nær optimale omgivelser for organismer såsom bakterier og gærsvamp; derfor rammes hundes ører ofte af infektioner. Hunde med lange, hængende ører som f.eks. cocker-spaniels, basset hounds og puddelhunde har ofte flere problemer med bakterier og gærsvamp end andre hunde, fordi deres ører generelt er mere fugtige og fordi fugten har en tendens til at ophobe sig i deres ører.
  • Ørets anatomi: Selvom ørerne som nævnt generelt er gode steder for bakterier og gærsvampe at trives, er nogle hunde er mere modtagelige overfor øresygdomme pga. struktuen i deres ører.
  • Andre årsager: Der findes en række arvelige sygdomme, autoimmune sygdomme og svulster, der kan forårsage øresygdomme. Disse sygdomme er sjældne, men flere af dem har en tendens til at ramme specifikke racer. Eksempler herpå kan være dermatomyositis hos Collies og Shetland Sheepdogs samt seboré hos racerne Shar Pei og Highland White Terrier.

 

Symptomer på øreproblemer

Øget produktion af ørevoks

En øget produktion af ørevoks hos hunde er både en årsag til- og et symptom på øreproblemer. De mest almindelige årsager til en øget produktion af ørevoks er:

  • Allergier
  • Hudsygdomme
  • Infektioner og irritationer i øret

Hunden klør sig i øret

Når en hund klør sig meget i øret er det typisk tegn på en eller flere af følgende:

  • Øreinfektion
  • Fremmedlegemer i ørerne (f.eks. græsavn, græsstrå el.lign.)
  • Øremider
  • Vand i øret

Andre mere sjældne årsager til at hunde klør sig i øret kan være at den har et lavt stofskifte.

Hunden ryster på hovedet

Når en hund begynder at ryste på hovedet, er det som regel tegn på de samme øreproblemer, som når den klør sig i øret (se ovenfor)

Hunden gnider øret mod gulvet

Når en hund begynder at gnide øret mod gulvet, er det almindeligvis tegn på de samme øreproblemer, som når den klør sig i øret (se ovenfor)

Hundens øre lugter

Når en hunds øre begynder at lugte, er dette som regel tegn på et øreproblem. Lugten stammer fra de bakterier, der lever i hundens ørevoks. I forbindelse med at bakterierne formerer sig og begynder at vækste uhæmmet, tiltager lugten og bliver kraftig nok til at mennesket opfanger den.

Hvis din hunds øre begynder at lugte og der er synlig ørevoks i øret, bør du rense det med ørerens. Hvis der er andre tegn, der kan indikere infektion eller andre øresygdomme, bør du undlade at rense øret og i stedet kontakte en dyrlæge.

Rødme, hævelse og ømhed

Når en hunds øre begynder at rødme og/eller hæve og hunden evt. udviser tegn på ømhed omkring øret, er dette næsten altid et tegn på en øreinfektion. I dette tilfælde må du ikke anvende ørerens, men bør i stedet kontakte en dyrlæge.

Hunden går med hovedet på skrå

Hvis din hund går med hovedet på skrå, er dette som regel et tegn på et alvorligt øreproblem – f.eks. at dens trommehinde er sprunget. I dette tilfælde må du ikke anvende ørerens, men bør i stedet opsøge en dyrlæge.

Diagnose

Fordi der findes så mange mulige årsager til øresygdomme, er det meget forskelligt hvordan diagnosen stilles.

I langt de fleste tilfælde vil dyrlægen bruge et otoskop til at undersøge hundens øregange. Ofte vil dyrlægen også foretage en fysisk undersøgelse og gennemgå hundens sygdomshistorik.

I nogle tilfælde vil relevante prøver (skrab, biopsier o.lign.) også blive taget for at finde øreproblemet.

Behandling af øresygdommene

Ligesom diagnosen afhænger behandlingen af årsagen. De mest almindelige årsager til øresygdomme hos hunde behandles typisk på følgende vis:

  • Øreinfektioner: Øreinfektioner behandles typisk med en oprensning af hundens ører – eventuelle allergier kan også adresseres. Bakterieinfektioner kan behandles med antibiotika, hvor gærsvampe behandles med svampedræbende midler.
  • Allergier: Allergier behandles ofte med en kombination af ørerens, antihistaminer og tilskud af fedtsyrer. Binyrebarkhormon eller immunhæmmende midler kan også blive aktuelle. Herudover er det selvsagt en god ide at afholde hunde fra de ting, den er allergisk overfor.
  • Øremider: Øremiderne skylles ud og øret behandles efterfølgende med en særlig medicin, der dræber miderne. Læs evt. mere om behandling af øremider her.

I videoen nedenfor kan du hvordan en amerikansk dyrlæge renser en hunds øre (hunden har en øreinfektion):

Undgå øreproblemerne i fremtiden

Øresygdomme og andre øreproblemer hos hunde har en tendens til at være tilbagevendende – så hvis din hund én gang har haft en bestemt øresygdom, vil denne i mange tilfælde vende tilbage igen senere.

Essensen i at undgå fremtidige øreproblemer er at opsøge dyrlæge, når øreproblemerne opstår. Hvis øreproblemerne behandles korrekt, mindskes risikoen for fremtidige problemer betydeligt. Det er vigtigt, at de underliggende årsager til øreproblemerne identificeres og behandles.

Herudover kan følgende råd hjælpe til at forebygge fremtidige øresygdomme:

  • Tilse ørerne: Gør det til en vane at tilse din hunds ører dagligt – f.eks. som en del af den almindelige plejerutine. Dette betyder ikke, at de skal renses dagligt; blot tilses. Hvis der er synlig ørevoks, bør du rense dem med ørerens. Hvis der er andre usædvanligheder, bør du kontakte en dyrlæge.
  • Vand i ørerne: Hvis din hund bader eller svømmer meget, bør du altid sørge for at tørre hundens ører, så snart den er oppe af vandet. Du kan også med fordel putte en vatkugle i hundens ører, inden den skal i vandet. Der findes desuden nogle specielle opløsninger (typisk baseret på troldnød), der kan gøre det lettere for indespærret vand i ørerne at forsvinde. Denne type produkter er typisk receptpligtige.
  • Andre hundes slikken: Nogle gange slikker hunde hinanden i ørerne – især hvis der er infektion i dem. Denne form for soignering kan forværre problemet, idet der herved kommer yderligere bakteriefyldt væske i øregangen. Derfor bør du holde øje med din hunds ører, hvis andre hunde slikker i dem (og evt. forsøge at undgå at andre hunde slikker i dem).

 

Anbefalet ørerens

Ørerens kan bruges til at forebygge øresygdomme hos hunde. Man bør dog kun rense hundes ører, når det er nødvendigt – ellers risikerer man at fremkalde øresygdomme. Vi anbefaler disse tre typer ørerens:

Relaterede artikler