Kemisk kastrering af hunde (medicinsk kastration)

En kemisk kastrering – eller medicinsk kastrering som det også kaldes – er en midlertidig kastrering til hunde, som virker i mellem 6 og 12 måneder.

En kirurgisk kastration er i modsætning til den kemiske kastration permanent.

Den store fordel ved den kemiske kastration er, at du får mulighed for at se, hvordan din hunds adfærd ændrer sig, inden du tager den endelige beslutning om kirurgisk kastration.

 

Kemisk eller medicinsk kastration er en god måde at teste sin hunds reaktion på kastration

Med en kemisk kastration kan du se ændringerne i din hunds adfærd ved kastrering – uden at kastrere den kirurgisk

Sådan virker en kemisk kastration

Ved en kemisk kastration indlægger man et lille implantat (på størrelse med et riskorn) med en kananyle i nakken på hunden. Implantet er biostav kaldet Suprelorin, der afgiver stoffet ’deslorelin’ i hundens krop. Resultatet heraf er, at hunden ikke producerer hankønshormonet testosteron de kommende 6 – 12 måneder.

Normalt starter man med en periode på 6 måneder, for at se hvordan hunden reagerer. I denne periode kan der opstå tre mulige scenarier:

  • Positiv effekt: Hvis den kemiske kastrering afhjælper eller forbedrer problematisk adfærd hos hunden, bør du få den kastreret kirurgisk
  • Ingen effekt: Hvis den kemiske kastrering ikke medfører nogle ændringer i hundens adfærd, er der ingen grund til at kastrere den (medmindre kastreringen foretages af helbredsmæssige årsager eller for at uønskede hvalpe)
  • Bivirkninger: I nogle tilfælde kan kemisk kastrering medføre mange eller kraftige bivirkninger – i disse tilfælde er det op til ejeren og dyrlægen at vurdere, om kastrering er løsningen

Med tiden nedbrydes implantatet og dets effekt forsvinder. I den forbindelse vender produktionen af testosteron gradvist tilbage hos hunden.

Hvis resultatet af den kemiske kastrering er positivt, kan man enten fortsætte med et nyt implantat, der virker i 12 måneder eller gå direkte til kirurgisk kastration.

Forholdsregler

Kemisk kastrering såvel som kirurgisk kastrering virker først 4 – 8 uger efter kastreringen har fundet sted. I denne periode må din hund ikke løbe frit omkring, hvis der er tæver i løbetid i nærheden.

Ved indlægning af 12 måneders implantater kan der gå op til 12 uger, før produktionen af testosteron ophører. I denne periode må din hund heller ikke løbe frit omkring, hvis der er tæver i løbetid i nærheden.
 

Fordele og ulemper

Fordele

Fordelene ved en kemisk kastration i forhold til kirurgisk er bl.a. at den er:

  • Midlertidig (hvor den kirurgiske er permanent)
  • Ikke kræver narkose (kirurgisk kastration kræver at hunden lægges i narkose, hvilket indebærer en risiko for komplikationer)
  • Ikke medfører ændringer i pelsen (kirurgiske kastrationer kan gøre pelsen mat og mindre glansfuld hos nogle hunderacer)

Ulemper

Ulemperne kemisk kastration i forhold til kirurgisk er bl.a. at den:

  • Gør hundens testikler mindre i virkeperioden
  • Skal indlægges på ny hver 6. eller 12 måned
  • Har en høj pris (de to kastrationstyper koster næsten det samme – og den kirurgiske skal typisk indlægges flere gange, hvor den kirurgiske er en éngangsudgift)

Alternativer til kemiske kastrationer

Det eneste reelle alternativ der findes til kemiske eller medicinske kastreringer af hunde, er at tale med adfærdsbehandler, som kan klarlægge årsagerne til din hunds adfærdsmønstre.

Meget ofte skyldes uønsket adfærd hos hanhunde nemlig ikke testosteron, men i stedet indlærte faktorer, opdragelse, erfaringer med andre hunde, personlighed, miljø osv.

En adfærdstræner kan hjælpe dig med at identificere problemerne og lægge et træningsprogram, der kan afhjælpe dem.

Pris: Hvad koster en kemisk kastrering?

Prisen på kemisk kastrering afhænger af først og fremmest af hvilket implantat, der skal indlægges:

  • 6 måneders implantater koster typisk Kr. 500 – 1.200
  • 12 måneders implantater koster typisk Kr. 1.000 – 2.000

Vær dog opmærksom på at nogle dyrlæger opkræver konsultationshonorar særskilt, hvor andre inkluderer det i prisen på den kemiske eller medicinske kastration.

 

Relaterede artikler