Herpes hos hunde skyldes en virus kaldet CHV (Canine Herpesvirus) og rammer kønsorganerne hos voksne hunde.
Selvom voksne hunde normalt ikke udviser nogle symptomer, er herpesvirussen den hyppigste dødsårsag blandt nyfødte hvalpe. Hvis hvalpene smittes efter de er mere end 3 uger gamle, er sygdommen dog mindre farlig.
Det er i øvrigt værd at bemærke, at CHV udelukkende rammer hunde (ikke andre dyr) og at sygdommen ikke er en zoonose – dvs. den kan ikke overføres fra dyr til mennesker.
Smitte
Herpesvirussen lever i hundenes kønsorganer og luftveje. Hos voksne hunde smitter sygdommen via små dråber (aerosoler) ved direkte kontakt (dvs. nysen, hosten, slikken, snusen og seksuel kontakt).
Hvalpe smittes almindeligvis af moderen allerede inden fødslen eller umiddelbart efter via nasale eller orale sekretioner. Hvalpene kan desuden smitte hinanden – men blot fordi én hvalp har herpes, betyder det ikke at hele kuldet har sygdommen.
Symptomer
Selvom mange voksne hunde har herpes, er der i de fleste tilfælde er der ingen symptomer. Eventuelle symptomer hos voksne kan være:
- Sår på kønsdelene
- Kennelhoste
- Abort
- Dødfødsel
- Sterilitet
Hos hvalpe kan symptomerne være:
- Pludselig død
- Svaghed og/eller sløvhed
- Klynken og/eller piven
- Nedsat- eller manglende appetit
- Mavesmerter og/eller blå mærker på bugen
- Blødninger (inklusive indre blødninger, blå mærker og næseblod)
- Åndedrætsbesvær
- Væske der afløber fra næsen
Ældre hvalpe kan desuden have symptomer på forstyrrelser i nervesystemet såsom blindhed eller anfald.
Diagnose og behandling
Avlshunde bliver normalt undersøgt grundigt inden man begynder at avle på dem og sygdomme som herpes vil derfor opdages inden fødslen (og parringen) under normale omstændigheder. Er der mistanke om herpes hos en hund eller hvalp, kan dette be- eller afkræftes vha. en blodprøve.
Hvalpe smittede med herpesvirus har generelt ikke gode chancer for at overleve. Man kan indsprøjte antistoffer mod CHV i et forsøg på at nedkæmpe virussen, men der er ingen garantier.
Forebyggende kan dog give en vaccine kaldet Eurican Herpes 205, der kan gives til moderen under løbetid og drægtighed.